Over ons

Les Auberges de Jeunesse asbl (Vereniging zonder winstoogmerk)

Kom logeren in een van de 11 hostels van ons netwerk in Brussel en Wallonië en ontdek de mooiste schatten van België.

Bezoek bruisende steden waar van alles te beleven valt of herbron jezelf midden in de natuur. Overnachten? Dat doe je bij ons natuurlijk. Onze hostels zijn modern, veilig en geschikt voor zowel individuele reizigers als voor groepen.

Lakens, lidmaatschap voor een nacht en een duurzaam ontbijtbuffet zijn inbegrepen in onze – altijd betaalbare – overnachtingsprijs! Onze hostels hebben ook vergaderzalen en organiseren groepsactiviteiten.

In elk hostel kun je rekenen op persoonlijke begeleiding van je groep, vanaf de aankomst tot je vertrek. Dat is trouwens een van onze sterke punten!

Overnachten in een hostel van Les Auberges de Jeunesse betekent niet alleen slapen, maar ook ontmoeten, lachen, eten, plezier maken, bewegen en ontdekken!

Ontdek onze 11 Jeugdherbergen in België!

Onze geschiedenis

De vereniging zonder winstoogmerk (vzw) Les Auberges de Jeunesse ontvangt al sinds 1933 de hele wereld in Brussel en Wallonië!

Oorspronkelijk waren jeugdherbergen bedoeld om jongeren te stimuleren om op een gezonde, inspirerende manier te reizen. Inmiddels verwelkomen jeugdherbergen – of hostels – gasten van alle leeftijden, maar jongeren vormen nog steeds een belangrijke doelgroep.

Die evolutie is het gevolg van het steeds toenemende comfort van de voorzieningen, de kwaliteit van de ontvangst en de diversiteit van het activiteitenaanbod.

Onze missie

Vanuit respect voor de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens is het ons doel om sociaal en cultureel toerisme en reizen voor jongeren te bevorderen, bij te dragen aan de ontplooiing van jongeren en bijgevolg ook aan hun opvoeding en een verantwoord burgerschap binnen een humanistische ingesteldheid.

In die context heeft Les Auberges de Jeunesse asbl een aantal specifieke doelstellingen:

  • JEUGD – Een netwerk van hostels, ontmoetings- en huisvestingscentra creëren, beheren en animeren. De lokale jeugd betrekken bij de activiteiten van deze hostels.
  • ETHIEK – In deze hostels een gemoedelijke sfeer creëren en in stand houden tussen alle gasten die er verblijven, ongeacht hun leeftijd, huidskleur, religie, nationaliteit, taal, geslacht of overtuiging.
  • REIZEN – Jongeren het Belgische en wereldwijde netwerk van hostels leren kennen via daartoe geschikte middelen.
  • DUURZAAMHEID – Al deze acties kaderen in een aanpak die focust op duurzame ontwikkeling en milieuvriendelijkheid.

Duurzame ontwikkeling

Onze organisatie is trouw aan de universele waarden en spant zich dan ook in voor een milieuvriendelijke aanpak en duurzame ontwikkeling. 

Wij zetten diverse initiatieven en acties op, niet alleen bij onze grote bouw- en inrichtingsprojecten, maar ook bij de kleine dagelijkse handelingen in onze hostels.  Tegelijk willen we onze gasten stimuleren om onze duurzame gewoonten over te nemen.

Ontdek al onze duurzame acties en hoe jij je steentje kunt bijdragen!

Meer weten over de duurzame acties van het wereldwijde netwerk Hostelling International? Surf naar www.hihostels.com.

Onze labels en lidmaatschappen

Les Auberges de Jeunesse asbl is erkend als:

  • Jongerenorganisatie door de Federatie Wallonië-Brussel. Al haar hostels zijn erkend als Jeugdcentrum in de categorie ‘Ontmoetings- en huisvestingscentra’.
  • Organisatie voor sociaal toerisme door het Waals Gewest en de Franse Gemeenschapscommissie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (COCOF).


De 10 hostels van Les Auberges de Jeunesse Asbl hebben de volgende labels:

  • HI-Q: Kwaliteitslabel van Hostelling International (HI) voor hostels die goed presteren op het gebied van kwaliteit van service en beheer, globaal kwaliteitsmanagementsysteem en duurzame ontwikkeling.
  • Wallonie Destination Qualité: Waals label voor toeristische instellingen die goed presteren op het gebied van kwaliteit van service en beheer en een globaal kwaliteitsmanagementsysteem.
  • Green Key: Internationaal label voor milieuvriendelijke instellingen die de natuurlijke hulpbronnen respecteren, voldoen aan bepaalde criteria op het gebied van water- en energiegebruik, afval, onderhoudsproducten enz.
  • Bienvenue Vélo: Waals label voor adressen met een kwaliteitsvolle ontvangst in de buurt van het RAVeL-netwerk of andere fietspaden, via diensten en voorzieningen die inspelen op de specifieke behoeften en verwachtingen van fietstoeristen.


Het restaurant van het hostel Jacques Brel kreeg het label Good Food voor zijn duurzame aanpak in de keuken.


Les Auberges de Jeunesse asbl is aangesloten bij:

Nog vragen?

Contacteer ons of neem een kijkje bij onze FAQ.

Delen